Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Halloween

Αλήθεια τι είναι το Halloween; Εδώ σας έχω μερικές πληροφορίες για την συγκεκριμένη μέρα και σίγουρα θα απαντηθούν πολλά απο τα ερωτήματά σας. :)


Στις 31 του Οκτώβρη είναι το Halloween. Το "Ηalloween" προερχεται απο τις λεξεις "All Hallows even" ή αλλιως "All Hallows Day" που σημαινει η Ημερα των Αγιων Παντων και γιορταζεται αυτη την μερα...

Η ιστορία του Halloween, όπως και κάθε ιστορία οποιασδήποτε άλλης γιορτής, είναι εμπνευσμένη από τις παραδόσεις που μεταβιβάστηκαν μέσα στους αιώνες από γενιά σε γενιά. Με το πέρασμα λοιπόν των χρόνων, το Halloween εμπλουτίστηκε με νέα στοιχεία και υπέστη ορισμένες αλλαγές. Halloween σημαίνει All Hallows Eve ή η νύχτα πριν το All Hallows. Στην αρχαία Αγγλία η λέξη "hallow" σήμαινε "καθαγιάζω".

Η γιορτή αυτή ταυτίζεται από πολλούς με τις Απόκριες(ίσως γι'αυτό να μην την γιορτάζουμε εμεις,γιατί έχουμε τις Απόκριες), λόγω των κουστουμιών, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές, μιάς και το Halloween έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά.

Το Halloween συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία, και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ, καθώς την μέρα της γιορτής αυτής, ο κόσμος των ζωντανών και το βασίλειο των νεκρών πλησιάζουν μεταξύ τους όσο ποτέ άλλοτε μέσα στη διάρκεια της χρονιάς και το πέπλο που τους χωρίζει είναι σχεδόν διάφανο και όλα είναι πιθανά. Παντός είδους ξόρκια και μάγια ειναι πιο ισχυρά.

Το Halloween έχει τις ρίζες του στο Samhain, μία αρχαία κελτική γιορτή. Οι Κέλτες, που έζησαν 2000 χρόνια πριν στην περιοχή της σημερινής Ιρλανδίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη βόρεια Γαλλία, γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η ημέρα του Νοέμβρη, γι’ αυτό και η γιορτή αναφέρεται και ως Κέλτικη Πρωτοχρονιά.

Αυτή η μέρα σηματοδοτούσε το τέλος του καλοκαιριού και την έναρξη του σκοτεινού και κρύου χειμώνα, μια εποχή του χρόνου που συνδεόταν συχνά με το θάνατο, το τέλος αλλά ταυτόχρονα και την καινούρια αρχή, αφού με το τέλος ενός κύκλου ξεκινάει ένας καινούριος.

Οι Κέλτες λοιπόν, πίστευαν ότι τη νύχτα πριν από το νέο χρόνο, ο κόσμος των ζωντανών και ο κόσμος των νεκρών αναμιγνύονταν. Τη νύχτα λοιπόν της 31ης Οκτωβρίου, όπου ουσιαστικά ήταν και η τελευταία ημέρα του χρόνου, γιόρταζαν το Samhain πιστεύοντας ότι οι ψυχές των νεκρών, τα φαντάσματα, επέστρεφαν στη γη. Γι’ αυτό η παράδοση σε πολλά μέρη του κόσμου επιτάσσει να αφήνουν ένα πιάτο φαί και μία άδεια θέση στο τραπέζι για τους νεκρούς της οικογένειας.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής οι Κέλτες φορούσαν κοστούμια κατασκευασμένα από κεφάλια και δέρματα ζώων. Οι Δρυίδες άναβαν τελετουργικές φωτιές στις οποίες γίνονταν προσφορές σπαρτών και ζώων στους θεούς. Η ημέρα ήταν ιδανική για προβλέψεις και γενικά για τη μαντεία.

Στα 400 χρόνια που οι Ρωμαίοι είχαν υπό την κυριαρχία τους την κέλτικη γη, δύο ρωμαϊκής καταγωγής γιορτές συνδυάστηκαν με τον παραδοσιακό εορτασμό του Samhain.

Η μια ήταν η Feralia, μια ρωμαϊκή γιορτή κατά τα τέλη Οκτωβρίου στην οποία τιμούσαν τους νεκρούς και η άλλη ήταν η γιορτή της ρωμαϊκής θεότητας των φρούτων και των δέντρων Pomona, της οποίας σύμβολο ήταν το μήλο. Από εκεί αντλείτε η παράδοση να τρώμε ζαχαρωμένα μήλα την ημέρα αυτή αλλά και το ότι μια ακόμα ονομασία της γιορτής ηταν "των μήλων".

Μέχρι το 800 μ.Χ, η επιρροή του Χριστιανισμού είχε απλωθεί σε όλες τις κέλτικες περιοχές. Το 17ο αιώνα ο Πάπας Boniface IV ανακήρυξε την 1η Νοέμβρη ως Ημέρα των Αγίων Πάντων για να τιμήσει τους Αγίους και τους Μάρτυρες.

Σήμερα πιστεύεται ευρέως ότι ο Πάπας προσπάθησε να αντικαταστήσει την κέλτικη γιορτή των νεκρών με μία σχετική αλλά χριστιανική γιορτή, όπως εχει γίνει άλλωστε και με τόσες άλλες αρχαίες γιορτές.

Η γιορτή ονομαζόταν επίσης All-halows ή All hallomas και η προηγούμενη νύχτα, η νύχτα του Samhain, ξεκίνησε να αποκαλείται All-hows Eve και τελικά Halloween. Ακόμα αργότερα, το 1000 μ.Χ, η εκκλησία ανακηρύσει τη 2η μέρα του Νοέμβρη "Ημέρα όλων των ψυχών" για να τιμήσει με αυτό τον τρόπο τους νεκρούς. Η ημέρα αυτή εορταζόταν παρόμοια με το Samhain με μεγάλες φωτιές, παρελάσεις και μεταμφιέσεις με κοστούμια αγίων, αγγέλων και διαβόλων.

Αλλά και στην αρχαία Ελλάδα αυτή την εποχή, μετά τη σπορά - αρχές του χειμώνα τιμούσαν τον Χθόνιο Δία. Τιμούσαν δηλ. τον κάτω κόσμο. Μπορεί δηλαδή να φαντάζει κάπως ξένη γιορτή σε εμάς το Halloween αλλά δεν είναι και όσο. Να σκεφτούμε ότι στην ορθόδοξη παράδοση και πάλι αρχές Νοεμβρίου τιμούμε τους Αγίους Ταξιάρχες. Η ουσία λοιπόν μιας μεγάλης γιορτής-τιμής προς τους νεκρούς αυτή την εποχή είναι εξαιρετικά διαδεδομένη.

Απλά το Halloween διαδόθηκε και επιβίωσε στην Αμερική στην οποία έφτασε περί το 1840 από Ιρλανδούς μετανάστες. Κάποια από τα έθιμα της γιορτής αυτής σήμερα, εκτός από τη μεταμφίεση, που προέρχεται από το Samhain, είναι ο φωτισμός των κολοκύθων, από τη λαϊκή παράδοση για τον Jack-o-lantern και το "trick or treat" που έχει τις ρίζες του σε ένα ευρωπαϊκό έθιμο του 9ου αιώνα και στην Ευρώπη τηρείται τα Χριστούγεννα που τα παιδιά λένε τα κάλαντα.

(Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες από Ιρλανδικό μύθο σύμφωνα με τον οποίο ένας τεμπέλης και απατεώνας αλλά πανέξυπνος αγρότης ο Τζακ κατάφερε να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον Διάβολο με έναν σταυρό. Ο Τζακ δέχτηκε να τον απελευθερώσει με την προϋπόθεση ότι όταν πεθάνει, ο Διάβολος να μην τον αφήσει να μπει στην Κόλαση. Πεθαίνοντας λοιπόν ο Τζακ ,η συμφωνία τηρήθηκε και έτσι δεν μπορούσε να πάει στην κόλαση (ούτε φυσικά στον παράδεισο). Από τότε, ο Τζακ περιπλανιέται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης παγιδευμένος ανάμεσα στα επίπεδα του καλού και του κακού, μόνο με ένα μισοκαμένο κάρβουνο μέσα σε ένα σκαμμένο νεροκολόκυθο, για να φωτίζει το δρόμο του, ψάχνοντας για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου